Responsive design is een ontwerp techniek waarbij er tijdens de ontwikkelingsfase direct rekening word gehouden met een breed scala aan apparaten. Een responsive website schaalt als het ware mee met de scherm afmetingen van een apparaat. U kunt dit zelf uitproberen door uw browser window te verkleinen, u zult dan merken dat een responsive website hierop reageert. Hij past zichzelf aan zodat hij altijd binnen het kader past en er dus nooit een horizontale scrollbar ontstaat. Dankzij responsive design is het dus niet langer nodig om voor mobiel en tablet aparte websites te maken.

BOOTSTRAP & MEDIA-QUERIES

Deze functionaliteit realiseer ik door middel van een framework genaamd Bootstrap. Hiermee is het mogelijk om zogenaamde media-queries aan te maken, met deze media-queries heb
je de mogelijkheid om bepaalde CSS regels alleen te activeren als de viewport een bepaalde grote heeft.

MOBILE FIRST

Ook is het op deze manier mogelijk om bepaalde elementen te “verstoppen” als de viewport de aangewezen grote bereikt. Dit geeft mij als ontwikkelaar dus een hele hoop extra mogelijkheden die makkelijk te gebruiken zijn.
Bootstrap is een “mobile first” framework, dit houdt in dat tijdens het ontwikkelen de mobiele weergave als basis dient te worden genomen. Daarna word de tablet versie in orde gemaakt en als laatste pas de traditionele desktop weergave.